Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

Het kiezen van het juiste aantal zonnepanelen voor je woning is een belangrijke stap in het proces van het verduurzamen van je energieverbruik. Er zijn verschillende factoren van invloed op het bepalen van het ideale aantal zonnepanelen voor jouw situatie.

1. Jaarlijkse energieverbruik

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om eerst je jaarlijkse energieverbruik te berekenen. Dit is te vinden op je energierekening en wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Zo kunnen we een inschatting maken van de hoeveelheid energie die je wilt opwekken met je zonnepanelen.

2. Het vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dit is de maximale hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Gemiddeld levert een zonnepaneel in België ongeveer 0,85 tot 0,90 kWh per Wp per jaar. Houd er rekening mee dat het werkelijke vermogen afhankelijk is van factoren zoals de kwaliteit van de panelen, de oriëntatie en hellingshoek van je dak, en eventuele schaduw.

3. De beschikbare ruimte op je dak

Het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen, is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak. Zijn er obstakels zoals schoorstenen, dakramen en schaduwrijke plekken? Dan is er minder plaats voor zonnepanelen.

Offerte aanvragen