Zonnepanelen

Nieuws

Tips

Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Een vraag die wij frequent krijgen is deze of je al dan niet een bouwvergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen. Als we over een vergunning spreken van zonnepanelen wordt eigenlijk een stedenbouwkundige vergunning bedoelt. Bij elke grote wijziging of verbouwing aan je woning die het zicht of oppervlakte verandert kan een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn. 

Gelukkig is er in Vlaanderen in de meeste gevallen een vrijstelling gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend of plat dak als: 

    • De zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dak
    • Enkele centimeters boven het bestaande dak gemonteerd worden
    • Ongeveer in dezelfde helling liggen als het dak zelf.
    • Plat dak: De zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen

Deze vrijstelling betekent echter niet dat er geen meldingsplicht dient te gebeuren. Geen zorgen, indien je met ons samenwerkt brengen wij deze meldingsplicht in orde. 


Beschermd erfgoed

Woon je op beschermd erfgoed, dan is deze vrijstelling niet mogelijk. Als eigenaar moet je een aanvraag indienen bij jouw gemeente/stad. Uit ervaring leren we dat indien er geen visuele verandering optreedt aan de straatzijde, deze vergunning in de meeste gevallen verleend wordt. Indien de installatie wel zichtbaar is van aan de straatzijde en deze een grote visuele verandering met zich meebrengt, kan de procedure wat langer duren en wordt deze niet altijd aanvaard.

Wens je na te gaan of jouw gebouw beschermd erfgoed is? Dan kan je terecht op deze link.

Zonnepanelen op de grond

Wanneer je de voorkeur geeft aan een opstelling op de grond is er een stedenbouwkundige vergunning nodig.


Nota

Nota: Voor werken met stedenbouwkundige vergunning die de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen is de medewerking van een architect verplicht. Voor de plaatsing van zonnepanelen is dit in de meeste gevallen niet nodig. 


 Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek om uw mogelijkheden na te gaan? Klik hier en vul ons contactformulier in.