De redenen waarom zonnepanelen installeren in 2021 interessant blijft.

De redenen waarom zonnepanelen installeren in 2021 interessant blijft.

Al jarenlang is het installeren van zonnepanelen een zeer interessante investering. Niet alleen helpt u er het milieu een handje mee, maar ook voor uw eigen portemonnee is het voordelig. In tijden waarin de energieprijzen onzeker blijven, blijft de kost van zonnepanelen installeren alsmaar verder dalen.

Op 1 januari 2021 verandert er veel op het gebied van zonnepanelen installeren. Desondanks deze veranderingen loont het ook nadien de moeite om te investeren in zonne-energie. Wij leggen u hier de redenen uit.

Het effect van de komst van de digitale teller voor zonnepanelen

De belangrijkste verandering voor 2021 heeft te maken met de verplichting van de digitale meter voor het elektriciteitsnet. In 2019 werd deze gelanceerd en wordt de norm. Het grote verschil met de analoge meter is dat de digitale meter uw echte energieverbruik beter opvolgt. De digitale meter heeft twee aparte tellers: één voor het verbruik van elektriciteit via het net en één om de energie te meten die u zelf opwekt via zonnepanelen en aanbiedt op het elektriciteitsnet.
Een oude analoge teller ziet u daarentegen letterlijk terugdraaien van zodra u energie aanbiedt op het net. Ook digitale meters zijn tot 31 december 2020 een terugdraaiende teller maar dan in een virtuele vorm.

Welke gevolgen heeft dit?

Vanaf 1 januari 2021 wordt er voor elke nieuwe zonnepaneelinstallatie een digitale meter voorzien. De terugdraaiende teller is vanaf dat moment verleden tijd. Tegelijk hoeft u vanaf deze datum het prosumententarief niet meer te betalen. Dit is een vast jaarlijks bedrag dat u betaalt om het elektriciteitsnet te mogen gebruiken dat wordt berekend op basis van het vermogen van uw omvormer en de plaats waar u woont. Ook wanneer u amper stroom van het elektriciteitsnet afneemt moet u met het analoge tarief een forfaitair bedrag betalen om deze mogelijkheid te behouden.

Hoe zal dit in zijn werk gaan?

Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuw en duidelijk systeem ter vervanging van de terugdraaiende teller. Vanaf dan betaalt u een tarief per kWh in plaats van de forfait voor het gebruik van elektriciteit van het net. Voor alle door uw installatie opgewekte energie die u aan de energiebeheerder aanbiedt is er sprake van een toekomstige vergoeding per kWh. Er is hierover op dit moment echter nog geen duidelijkheid voor particulieren. 

De vergoeding zal waarschijnlijk wel wat lager zijn dan wat men vandaag krijgt via de terugdraaiende tellerHet verschil kan zelf opgevangen worden, dit door de pieken in uw elektriciteitsverbruik aan te passen. Het doel is om de zelf opgewekte energie meteen zelf te gebruiken, in plaats van het te ‘parkeren’ op het elektriciteitsnet. Bij het digitale tarief ligt de nadruk namelijk op het zo veel mogelijk zelf voorzien in uw elektriciteit. Dit kan door bijvoorbeeld overdag de grote verbruikers (wasmachine, droogkast,…) te laten draaien. Hierdoor verbruikt u meteen de door uw installatie opgewekte energie.

Een premie voor het plaatsen van zonnepanelen in 2021

De overheid komt vanaf 1 januari 2021 met een nieuwe premie voor de installatie van zonnepanelen. De belangrijkste voorwaarde is dat u al voor 1 januari 2014 was aangesloten op het elektriciteitsnet. De nieuwe subsidie voor de installatie van zonnepanelen bedraagt maximaal €1.500 en mag maximaal 40% van de totale kostprijs van uw installatie bedragen. U krijgt €300 voor elke kilowattpiek (kWp) die uw installatie kan opwekken, tot en met 4 kWp. Daarboven krijgt u €150 per kWp tot en met 6 kWp. 
Deze bedragen zullen jaarlijks dalen met ongeveer 25%. Meteen in 2021 de stap zetten is dus zeker aangeraden.

De nieuwe premie zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen ook in 2021 interessant blijft. Hiervoor blijft een periode van acht tot twaalf jaar de richtlijn. Voor de investering in zonnepanelen kan u bij de meeste banken bovendien een groene lening afsluiten.

Wat is nu het beste? De terugdraaiende teller of het digitale tarief?

Iedere situatie is anders en daarom is het interessant om dit vraagstuk te bekijken met een specialist ter zake. Het digitale tarief nu al afschrijven is zeker voorbarig. Het is belangrijk om te kijken naar hoeveel energie u wanneer kan verbruiken. Het is de bedoeling om de opgewekte energie via uw zonnepanelen onmiddellijk (bijna) volledig te verbruiken. Zelf voorzien in uw energie is de boodschap. Dit kan u door de pieken van uw verbruik te verschuiven naar overdag ( misschien is dit zelfs nu al het geval?). Dan wordt het alleen maar interessanter om zonnepanelen te installeren in 2021.

Met de correcte installatie en het juiste rendement heeft u weinig tot geen nood aan extra energie via het elektriciteitsnet. Uw installatie kan zelf in uw noden voorzien. Als u af en toe toch elektriciteit van het net nodig heeft, dan is dit zonder het prosumententarief interessanter. Doe zelf even de test, met de digitale simulator van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

De doorbraak van de thuisbatterij voor het opslaan van energie dat wordt opgewekt via zonnepanelen zal het nieuwe systeem ook na 2021 nog interessanter maken. Kijk bij uw beslissing ook zeker even naar de mogelijkheden die hierin vandaag al zijn. Ook voor het plaatsen van een thuisbatterij heeft u namelijk recht op een premie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.