ZONNEPANELEN EN DIGITALE METERS?

ZONNEPANELEN EN DIGITALE METERS?

DEZE 10 DINGEN MOET JE WETEN!

 1. Sinds juli 2019 plaatsen we enkel nog digitale meters voor elektriciteit en gas. Wie bouwt of verbouwt en
  een nieuwe elektriciteits- of gasmeter aanvraagt, krijgt sindsdien automatisch een digitale meter. Dat is ook het geval als we een defecte meter moeten vervangen.
 2. Bij eigenaars van zonnepanelen, gezinnen met een actieve budgetmeter of woningen met een ‘slimme meter’ vervangen we de meters in de komende jaren via een gratis ombouwprogramma.
 3. We vervangen je elektriciteits- en aardgasmeter tegelijk.
 4. Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Daar wijzigt niets aan.
 5. Ook de digitale elektriciteitsmeter kan ‘terugtellen’, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters). Als we je oude mechanische meter vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.
 6. Elke Vlaamse zonnepanneel-eigenaar kan maximaal
  15 jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller , ook al heeft hij digitale meters. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Zo lang je geen actie neemt, betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.
 7. Zijn de 15 jaar voorbij? Dan kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem.
  In plaats van het prosumententarief betaal je dan distributienetkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Het voordeel bereken je via de simulator van de VREG op www.vreg.be.
 8. Sinds 1 juli 2019 kunnen zonnepaneel-eigenaars met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem, via www.fluvius.be/ digitaleprosument. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.
 9. Twijfel je nog of je voordeel doet met het nieuwe nettarief? Dan raden we je aan om, na de installatie van jouw digitale meter, een jaar te wachten. Eén volledig jaar, omdat afname en injectie seizoensafhankelijk zijn. Daarna kan je op basis van werkelijke gegevens een beter zicht krijgen op het meest voordelige tarief voor jou.
 10. Wil je wisselen van tweevoudig naar enkelvoudig uurtarief, of omgekeerd? Dan kan dat eenmalig gratis via de technicus die je digitale meters plaatst. Nadien kost het 8,43 euro (exclusief 21% btw). Hou wel rekening met het tijdstip waarop je dat doet: na elke tariefwissel volgt immers automatisch een eindafrekening van je energieleverancier en dan verlies je mogelijk een stuk van je teruggedraaide teller.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.